;

Hulp nodig? bel +31 (0) 475 202.150

Squash racket keuze

 

Racket keuze.

Het racket dat het beste bij je past, is het racket dat het beste aanvoelt. Het lastige aan een advies over een juiste racketkeuze is, dat we niet beschikken over een squashbaan. Daarom moet je gewoon een balletje slaan met een racket of het liefst meerdere rackets. Schroom dus niet om naar iemand op de squashbaan te stappen (het liefst na afloop) en hem of haar te vragen of je even een paar balletje mag slaan met haar of zijn racket. De ervaring leert dat niemand dit erg vindt.

Soorten rackets

Je hebt zeer veel verschillende typen rackets, verschillende prijzen, kleuren, maten en vormen. De betere rackets zijn niet meer van aluminium, maar van carbon of graphite of een combinatie hiervan. De meeste A-merken hebben hier de mooiste namen zoals Carboflex, Nano graphite of Sonic Core. Feit is dat alle rackets vanaf  € 50,00 / € 60,00 (adviesprijs) goed zijn. Deze goedkopere rackets zijn zwaarder dan de duurdere, waarbij er vaak bespaard wordt op de snaren, hoes en wellicht een niet te begrijpen techniek. Maar een racket van € 150,00 is echt niet veel beter dan een goedkoop racket. Wellicht speel je door het gevoel van een goed rackets wel beter. Het veel gegeven advies dat een beginner een beginnersracket moet kopen delen wij niet. Waarom zou een beginner niet met een kwalitatief goed (en duurder) racket mogen spelen? Het racket moet tenslotte goed aanvoelen. Ga je squashen leuk vinden, dan kun je na verloop van tijd  een duurder racket kopen.

 

                                                                            Racket keuze advies

Balans van het racket.

De balans van een racket is wel heel belangrijk.

Je hebt rackets die het gewicht voorin hebben (topzwaar) en rackets die de balance in het midden hebben (even balance). Je hebt zelfs rackets die het zwaartepunt achter het midden hebben. De balance bepaalt wat voor type speler je bent. Een speler die graag zeer hard slaat en zijn wedstrijd al heeft gewonnen met een nicksmash (ik dus..!!) zal voor een topzwaar racket gaan.

Andere rackets voelen dan per defininitie niet goed aan. Andere spelers willen juist geen topzwaar racket. Zij kiezen voor de meer techniek racket (even balance) Bij je keuze voor een nieuw racket moet je dus weten wat voor soort speler je bent. Bij de beschrijving van elk racket in de webwinkel staat wat voor type racket het is. Daar moet je dus beginnen met het maken van je keuze. Het gemiddelde racket is ongeveer 68/69 cm lang.

Wanneer je nu kijkt bij de Wilson Hyper Hammer 120 Blauw (fantastisch racket) daar staat balance 38 cm. Dit betekent dus dat het evenwicht 4 cm verder ligt dan het midden (= 34 cm) Dit racket is dus topzwaar. De Oliver Dragon 3 geeft een balance op even. Dit is dus de helft van het racket. Dus een bijna neutraal of even racket. Meestal geven neutrale rackets veel gevoel mee aan een bal.

 

                                                                                                        Balans racket

balance

Gewicht van een racket.

Het gewicht van een racket is ook zeer belangrijk.

Hoe beter je gaat spelen, hoe meer je merkt dat een lichter racket lekkerder speelt en meer handelbaar is. Hier ondervind je dan direct dat een lichter racket duurder is dan een zwaarder racket. Maar laat je niet verleiden. Een racket van 130 gram (altijd gewogen zonder grip en bespanning etc) dat topzwaar is, voelt zwaarder aan dan een "even balanced racket" van 130 gram.

Wil je het gewicht vergelijken dan moet je dus wel appels met appels vergelijken. Je ziet dat de duurdere rackets allemaal rond de 125/130/135 gram wegen en de goedkopere rond de 150 gram wegen. Het gewicht kan belangrijk zijn, maar dat hoeft niet persé Het gevoel moet goed zijn. Desnoods is het wat zwaarder. Let wel op met lichtere rackets dat je jezelf geen tenniselleboog speelt omdat het racket te licht is. Karakal heeft tegenwoordig het lichtste racket in de collectie. De Karakal SN90FF weegt slechts 90 gram (kale frame). Voor veel spelers te licht, maar voor met name technische spelers of dames een perfect racket met veel mogelijkheden. Sommige mensen doen een extra grip of crashtape om hun racket. Hou dan wel in de gaten dat het gewicht en dus de balans van het oorsponkelijke racket wijzigt. Door een extra grip van 17 gram aan te brengen verander je dus niet alleen het gewicht maar ook de balans van het racket. Een topzwaar racket wordt dan minder topzwaar. Houd hier dus rekening mee.

Advies

Feit is dat van alle verkochte rackets ongeveer 70 % van het merk Dunlop zijn. De andere merken die volgen zijn: Prince, Tecnifibre, Head, Wilson, Saxon, Oliver en Karakal. De conclusie dat de andere merken (Kean, Harrow, Titan, Black Knigt etc) niet goed zijn, is niet correct. Deze merken doen wellicht minder aan reclame of zijn net bezig zich te presenteren op de markt of zijn gewoon onbekend bij squashspelers.

Ons advies is gewoon een racket van een andere speler te proberen wanneer je huidige racket nog niet stuk is. Anders willen wij een Dunlop adviseren. Heb je geen ervaring met topzware rackets, maar wil je een goed racket, dan kunnen wij je zeker een Dunlop Apex Infinity (€ 89,95), Oliver Supralight Silver (€ 96,95) of de nieuwe Saxon Haka S 110 2023 (€ 109,95) adviseren. De laatste twee zijn even rackets en voelen altijd goed aan. Ook de duurdere  Dunlop Sonic Core Ultimate 132 (topmodel Dunlop) gaat je zeker bevallen.

Elk merk verandert om de één of meestal twee jaar van racketlijn. Wil je dus geen duur racket, dan kun je het beste kiezen uit de lijn van het afgelopen jaar. Dunlop heeft nu bijvoorbeeld de Precision lijn. Afgelopen jaar was dit de Biomimetic, 4D Aerogel en Aerogel serie en daarvoor de M-Fil lijn. Over het algemeen wordt er niet spectaculair verbeterd op racket gebied. Dus waarom zou je, indien je niet veel geld wilt uitgeven voor een duur racket, geen Dunlop Ultimate kopen in plaats van de nieuwe en dus veel duurder Dunlop Sonic Core Ultimate. De keuze voor een besteedbaar bedrag kan dus een duidelijke keuze zijn.

Squashwebwinkel.nl heeft op dit moment bijvoorbeeld de Wilson Hyper Hammer 120 in de aanbieding. De adviesprijs was € 170,00 en nu te koop vanaf € 69,95. Dus een topracket van 10 jaar geleden voor een zeer redelijke prijs. Zelfs nu twee voor € 119,95. Weer op voorraad eind maart 2024

Zo ook voor een redelijke prijs de Tecnifibre Carboflex 125 X-Top het topmodel waar de wereldkampioen Mohamed ElShorbagy mee heeft speeld of de Victor MP 140 of rackets van de andere merken. Een goedkoop, maar kwalitatief zeer goed racket is de Dunlop Blaze Tour Het racket kost € 39,95 en twee voor € 74,95.

Maar kijk zeker eens naar Prince rackets, de nieuwe Heads, Karakals of een Saxon of Oliver. Ik speel zelf met een Victor IP 7, fantastich racket waar je heel makkelijk naar achteren slaat maar zeker ook zeer hard kan slaan.

Advies beginners

Aan de beginnende speler wil ik de Starterskit van Dunlop adviseren. Dit zijn twee Dunlop rackets van Dunlop en twee balletjes om beide mee te beginnen. Ze zijn wat zwaarder dan de gevorderde rackets, maar dit heeft weer als voordeel dat je met iets zwaarder makkelijker de bal achterin kan slaan. Na een paar keer spelen goedkoper dan huren. Ook de Starterskit van Wilson is een optie. Let wel op dat dit 1 rackets is. Ben je een iets meer gevorderd dan stel ik je graag de 2 rackets deal van de Dunlop Blackstorms voor. Kijk eens op de 2 racketsdeal pagina. Staat je 2-racketdeal er niet bij, vraag er ons een voor je favoriete racket?    

                                                                                                                  Squashgrip

 

 

Om een lang verhaal kort te maken, probeer een racket bij een medespeler en bestel dit, als het goed bevalt, vervolgens bij Squashwebwinkel.nl voor een concurrerende prijs. Kun je het racket niet vinden in de webwinkel, stuur dan een mailtje met het type en merk squashracket. Wij kopen in bij alle A-merken.

Nog een laatste opmerking. Vervang regelmatig (om de 5 a 6 weken) de grip van je racket. De Eye, Karakal en Dunlop grips zijn zeer goed. Na het vervangen speelt je racket weer als nieuw. Een gripje is niet duur en je krijgt er veel speelplezier voor terug.

Heb je tips of opmerkingen over ons racketadvies, laat dit dan s.v.p. even weten per email. Wellicht kan dit verwerkt worden in het bovenstaande verhaal om de keuze voor een nieuw, ander racket gemakkelijker te maken. Mail naar info@squashwebwinkel.nl

 

To Top
WhatsApp Chat WhatsApp Chat